Wednesday, May 03, 2006

Pahang

28/4/2006 hingga 1/5/2006

Yalin ke Pahang atas permintaan seorang sahabat untuk menemaninya pulang ke kampung. Alhamdulillah kami selamat sampai dan balik semula ke Batu Gajah, Perak dengan selamat. Kak Mastura adalah Pegawai Sains di Hospital Batu Gajah yang dulu belajar di U yang sama dengan Yalin. Bukan sahaja universiti tapi sama bidang pengajian yakni Biochemistry. Tapi rezekinya ada untuk dia bekerja dalam bidang yang diambil. Alhamdulillah. Rezeki Yalin bukan tak ada, Allah itukan maha pengasih lagi penyayang tapi mungkin bukan dalam bidang yang Yalin ambil semasa di U dulu kut. Tapi tak per. Yalin tetap bahagia ada gembira. Yalin memang suka bekerja di lab. Mungkin sebab tidak suka berada di kawasan yang terlalu sibuk dan ramai dengan manusia. Bukan bermaksud Yalin tak pandai bergaul dengan orang. Siapa yang kenal Yalin pasti sedar akan keramahan Yalin. Yalinlah yang paling kecoh tapi Yalin hanya boleh masuk dengan insan yang sama cas dengan orang yang lebih makan garam. Dengan yang hampir sebaya atau insan yang bujang Yalin malu (lain caslah). Sebab mungkin Yalin tak ada abang dan sebab Yalin tak kahwin lagi. He he he.

Antara aktiviti menarik Yalin di sana:-

1. Yalin pergi masuk Felda di Jengka 10. Selama ini hanya dengar nama tempat ini dalam buku Geografi. Tapi kini Yalin dah sampai.
2. Yalin pergi masuk Bukit Sagu, juga kawasan Felda. Masuk tefon terus tak ada line. Hehe.
3. Yalin belajar cara guna kukur kelapa. Yes Yalin dah pandailah. Mak kepada Kak Mastura yang ajar Yalin. Mula-mula Yalin takut cucur itu tak dapat menampung berat Yalin. Tapi kedudukan pusat kukur yang rendah dengan tarikan gravity yang tinggi menyebabkannya stabil dan tak perlu risau dia patah.
4. Yalin masuk Kuala Kemaman, rumah Tok Wan Kak Mastura. Heheh tak pasal-pasal Yalin sampai Terengganu. Apa lagi Yalin makan satar dan bawa balik keropok lekor. Yalin pengemar keropok lekor.
5. Yalin jumpa banyak budak-budak yang comel.Serta merta teringkatkan Haziq, anak sedara Yalin. Huhu, rindunya.
6. Yalin jumpa seorang budak yang cerita kat Yalin yang dia dari semalam tak makan dan datang ke pusat membeli belah di Kuantan ini untuk cari kerja.
7. Yalin dah sampai di Masjid Besar Kuantan. Cantik sungguh!
8. Yalin tak sempat pergi tepi pantai dan laut untuk cari ilham. Sayangnya.

No comments: